Friday, September 9, 2011

Welcome,selamat datang,환영,欢迎 to University of Malaya

Hi semua.. blog cherry kali ni ,cherry nk cite,kupas n kenalkan korang dgn University cherry iaitu Universiti Malaya(UM).xsangka cuti 4 bulan untuk semua IPTA da sampai ke penghujung..dlm jangka masa beberapa hari lagi sem baru sudah ingin bermula..berlabuhnya tirai cuti kitaorg..aduuii.. cptnye ms berlalukan?? Seriously cherry da xsabar nk mula sem dpn.. xsabar nk jmpe kawan2.. ^^

Seperti korang sedia maklum UM ni merupakan U yang tertua di Malaysia..namun xkurang jasanya yg ditaburkan dlm mendidik ramai mahasiswa n mahasiswi dri dlu hgga la skrg..bermulanya sem dpn, pada pelajar2 yg baru terpilih untuk memasuki ke UM xkira dri mana korang berasal ..seluruh pelusuk Malaysia,singapura,brunei, Indonesia,korea,jepun,Vietnam,Thailand mane2 pon.. terlebih dahulu cherry ingin mengucapkan congratulation tuk u all!! Pada junior2 baru yang dapat memasuki Fakulti seperti cherry Fakulti sastera dan sains social,UM. Dgn tgn terbuka, cherry mengalu2 kan korang semua.. lau jmpe kat FAC tegur2 la.. cherry xmakan org.. ^^

Untuk korang yg belum tahu ape yg terdapatnye di FAC sastera n sains social (FSSS) ni .meh cherry cerita kan serba sedikit ek.. dalam FSSS ni terdapat bnyk Jabatan untuk dipilih.. setelah korg berjaya memasuki FSSS,korang akan dikehendaki memilih 2 Jabatan sebagai MAJOR n MINOR korang..
Antaranya,
1. Jabatan pengajian Asia Timur
2. Jabatan pengajian Asia Tenggara
3. Jabatan sejarah
4. Jabatan Geografi
5. Jabatan alam sekitar
6. Jabatan Antropologi dan sosiologi
7. Jabatan pengajian Tiong hua
8. Jabatan pengajian Tamil
9. Jabatan media
10. Jabatan international relationship (IR)
11. Jabatan gender
12. Jabatan bahasa inggeris
13. Jabatan perancangan pembandaran
Emm..agak2 de lgi x ek?? Xde da yg tertinggal dah kot.=.=”



Jabatan yg cherry pilih adalah Jabatan pengajian Asia Timur as my major dan Jabatan Antropologi dan sosiologi sebagai minor. 1st of all cherry cite sal major cherry dlu yer? Dlam Jabatan asia timur atau dlm BI nyer disebut “EAST ASIAN STUDIES DEPARTMENT”ni menawarkan 3 bhs untuk dipilh iaitu bhs korea,bhs Jepun,bhs cina. jgn risau ek.. korg xplu de basic pon..sb korang akn diajar dr asas,level ke level sampai korang yg xleh ckp bhs tersebut ke blh ckp.. ^^selain tu korang akn belajar ttg politik,ekonomi dan social ttg ngra2 di asia timur. Sebagai contohnyer cherry sendiri,cherry memilih bhs korea. Sb?? Sb cherry ingin belajar bhs asing,disbkan cherry ni Chinese xkn cherry nk belajar basic bhs Chinese yg cherry da thu, bhs jepun lak cherry kurang minat. So cherry pilih la bhs korea.. bukan ke dasar pandang ke Timur dlu diperknl kn oleh bekas PM Tun Dr Mahathir Mohamad. Dat y cherry ambik pengajian asia timur bukan asia tenggara. Pada mula nye belajar mmg susah ,sebutannya.. aduhai belit2 lidah..but lama-kelamaan dah jatuh cinta. Thanks to my 선생님(teacher).. park선생님 & song선생님 yg diimport from korea. Diaorg la yg ajar kmi ngn pnh ksh syg n pnh kesabaran even kitaorg ni suka main2 n slow ckit dlm bhs ni. *Hah.. yg paling nakal n bnyk ckp dlm kelas cherry la..yg pling syok sekli time mula sem n akhir sem gerenti ada jamuan kls. Ms 1st year isteri park선생님 akn msk tuk kitaorg mknn korea..but thun ni kitaorg dibawa ke Seoul Garden kat bangsar tuk mkn BBQ ala korea ngn junior2 sekli.then park선생님 & song선생님 bawa kami dgn kereta diorg ke “i-city’sb telah bersusah payah belajar selama 1 sem..*susah?? Main jer lbh..hehe선생님 mmg syg kat kitaorg.




Korean studies big family ^^



Untuk pengetahuan korang jugak ,kami akn mengadakan Korean studies Membership Training(MT) setiap tahun.acara dan tempat akn diuruskan oleh senior tahun 2..so tahun ni cherry n kwn2 same batch y urus,kitaorg ke p.pangkor.thun lps ke P.D. selain tu, kitaorg turut mengajak pelajar2 korea yg exchange ke UM untuk join sekli so dat korang leh ckp n pelajari dr diorg…dlm membership traing tu,kitaorg senior2(sembae) akn ajar junior2 ( hubae) cara2 memasak mknn korea.yeahhhh*pandai ke??



~A friend in need is a friend indeed.~
kitaorg la urus ke pangkor bulan march hari 2..Dlm pic ni de lagi 2 org xmasuk,ALIN dan siew wei..* mane korg pergi??=.=” ..
Lau nk belajar buat&mkn kimchi ,jom join kitaorg!! Cherry akn ajar korg cara buat KIMBAB.KIMBAB 2 cam sushi.but dlm bhs korea pggl KIMBAB (김밥). 김(kim)- seaweed manakala 밥(bab)- nasi. Cherry pnh belajar buat ngn ajumma ms kat korea tau..hehe



I noticed dat juniors acting much like a cat dat got in to the cream while learning somethg new..

Btw,menurut lecturer dr. Park Chang Kyoo,ketua untuk Korean studies, setiap pelajar akn diberi peluang paling kurang pun sekli ke korea. Antara programnya adalah summer program,exchange student n bnyak lgi.*cherry xingt.. huhu dlm batch cherry semua dah pnh jejak kaki di korea tau..of coz dr.park akn plh sape yg layak untuk pergi by result exm terlebih dahulu dan yg lain akn menyusul kemudian....ada yg dpt pergi semggu,sebulan@ 1 sem. Cherry,ina,ira n lee kee,kitaorg diberi pluang tuk belajar sna 1sem as exchange student kat SUNGKYUNKWAN UNIVERSITY.dan kmi diberi scholarship by Korean goverment..*thnk Korean gov ^^. Terdapat 1 syarat mudah untuk dipilh ke korea iaitu “jgn PONTENG KELAS”. Senang kn??Hehehe. Sweet memory 2 sure xkn kmi lupekan.. lau nk thu lbh jom msuk UM lu,then kita leh hang out sama2.. jom2.




My journey in korea

Ciap cite sal major,skrg minor lak… minor cherry jabatan antropologi dan sosiologi.dlm jabatan ni korg turut akn study sal psikologi.ms 1st year semua plu dipelajari but ms 2nd year korang boleh plh untuk memilih antropologi/sosiologi/psikologi.. bergantung pada minat masing2..bagi cherry belajar psikologi mmg extremely bezzzz but susah nak dpt A. adduui…sb lec ikot peraturan p’markahan .lau xcilap hanya 10% je akn dpt A.lau dlm kls de 100 org dat mean 10 jer dpt A. if dlm 1 kls de 10 org jer?? ==’’’’’ mmg kne jd the best among the best la bru leh A.. kawan cherry yang ambik antropologi dan sosiologi ni sebagai major dia dapat ke Indonesia.1 bulan lau xcilap.. dkt raye ri 2 bru dia lik Malaysia..dia puasa thun ni, kat Indonesia..huhu… NO akok,NO onde-onde, NO mutabak, NO bahulu.. no..no..no..hahaha..*xbaik tol (==!!



(study smart NOT study hard!!) hidup kne la enjoy!!


Untuk jbtan lain plak cherry xthu sgt..serba sekit cherry leh cerita,jabatan media mmg bez.. leh berlakon kat pntas KPS kat UM,dan kwn2 cherry yg ambil jbtan media ni praktikal di RTM dan bnyk lgi cwgn tv len…syok!!! Cam kwn cherry from Indonesia yg dpt pluang study di um, dia minat sgt ngn sport especially badminton.ms praktikal,dia leh buat somethg yg de kaitan ngn badminton.. seriously..dia hpi sgt2..hari2 cherry dgr dia cite sal idol dia.. Taufik Hidayat..=.=’’ huhu..
lau ambil jabatan asia tenggara lak,korang leh pilih 1 bhs untuk dipelajari.. iaitu bhs filipina,bhs Indonesia,bhs siam,bhs Burma..dan…….*xpasti de lagi x..hehe
Sebenarnyar, pemilihan jabatan ni semua ditangan korang..tiada paksaan. Setelah dipilih memasuki FSSS ni mahasiswa n mahasiswi sndri akn dikehendaki memilih jbtn yg korang minat… sesiapa yg dpt msuk FSSS tuk sem dpn,dialu2kan add cherry kan FB yer..* tekan icon fb kat sebelah kiri blog cherry ni akn terus ke link fb cherry.. then korg tggllah msg kat msg box kat fb ek..sb tkut cherry xapproved lak lau xbgthu kat cherry.cherry jenis jarang nk approved lau xknl.. hehe..harap maklum~





15 comments:

  1. hai cherry...
    saya dba...
    nak tanya ni...
    saya memang minat nak masuk kos pengajian asia timur coz saya minat nak blaja bhasa asing

    saya mungkin mohon untuk kmasukan tahun 2012
    saya nak tanya pendapat awak...
    adakah sukar untuk menguasai bahasa korea?
    boleh ke kalau kita nak blaja dua bahasa iaitu jepun dan korea?

    plez respon me okey
    i really need your opinion
    tQ :)

    p/s:can you give me your facebook adress

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf lmbat reply.. actually icon FB sy ade kat sebelah kiri.. nampak?? :D Bahasa korea lau rajin belajar xsusah pon.. n kat jabatan kami.. if nak belajar bhasa kne pilih 1 jer.. but lau awk berminat nk belajar mgkin saya saran kn awk belajar ngn kawan2 1 jabatan nanti sb jadual akan crash sb padat ngn kos lain

      Delete
  2. Hi Kak Cherry,saya syafiq.Saya banyak benda nak tanyak kak cherry pasal kos pengajian asia timur ni,saya tahu pasal kewujudan kos ni waktu saya fom5(2010)lagi, waktu tu saya mmang dh tahu kos ni lah kos yang paling sesuai untuk saya.Habis spm, saya dpt tawaran kpli dan ipta. Wlpun keluarga saya tak berapa nak setuju tapi akhirnya saya tetap dgn pendirian, saya tolak tawaran tu sebab saya nak ambil kos ni.Akhirnya pada 2011 saya masuk tingkatan 6.Sekarang tahun 2012,tahun saya duduki stpm bermulah saat-saat cemas dan takut.Kak Cherry saya nak buat preparation habis je stpm nanti saya nak apply ambil kos ni tapi masalahnya saya tak berapa nak tahu macam mana nak apply dan kelayakannya ? Kak Cherry ada banyak lagi saya nak tanya,kalau kak cherry tak kisah saya nak keep in touch dengan kak cherry,boleh ke? Harap2 Kak Cherry tak keberatan nak tolong saya . Tolong ye kak cherry ! =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye...saya pon bakal student pengajian asia timur :)
      belaja rajin2 untuk stpm ni..n cuba dapatkan pointer 3.5 keatas..sbb utk tahun dpan pemilihan ke um akan diketatkan.n nanti masa upu pilih kos ni sebagai pilihan pertama..insyaAllah lau ada rezeki dapatla :)

      Delete
    2. fiexz: maaf.. lambat reply.. lau adik nak keep in touch juz add kak cherry kat FB ye??

      Delete
    3. lyia: hi2.. sb lyia add kak kat Fb la.. kak cherry tgk balik blog ni.. xsangka ade org comment kak xperasan.. T__T maaf yer semua..

      Delete
  3. hi, I'm a 19 years old stpm student
    i would like to study all about korean after stpm
    i want to ask its entry requirement
    because my result not that good actually
    and im in science stream
    is it possible to take the pengajian asian timur course
    hope you can reply me soon
    please~
    kamsahamida

    ReplyDelete
  4. Hai akak cherry, saya pelajar lepasan stpm.. Thanks for writing this blog. It is very inspiring and informative. Saya nak sambung belajar di UM, dalam course pengajian asia timur ni, ataupun bhs jepun. But, I think UM is playing hard to get even dapat pointer 3 lebih pun sbb mesti dia pilih yg lagi tggi. I don't know what to do but I really want to apply this course. Please give me some motivation. Saya dah tak tahu nak apply course apa lagi yg lain sbb I really want to learn about Japan language and pasal negara asia timur yg lain.
    ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi nana, sorry for late reply.. kemasukan ke UM mosty CGPA 3.5 ke ats. but please dont give up. ade 8 pilihan kan untuk kemasukan ke U? nana boleh cuba untuk apply. mane tahu ada miracle? doa byk2.. :)

      Delete
  5. hi sis cherry :) i nak tanya berapa cgpa for stpm student to be in this course. tq sis :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi ilyani. sis cherry maybe tak buka blog dia nih jadi saya tolong beritahu ye. PNGK sekurang-kurangnya 3.00. Tapi, saya nak beritahu, demand UM sangat tinggi. Paling kurang PNGK 3.50 ke atas baru boleh duduk selesa kalau nak apply UM nih. (kesiannya kita kat student nih, sape nak pngk rendah kan kannn hmmm sampai hati) Tapi, kalau kelayakan pngk kita dah lepas yg dia nak tuh, try laa apply. Kita tak tahu mungkin ada rezeki kita utk dpt UM ni. Good luck :D

      Delete
    2. hi Ilyani, btol info yang nana bgthu.. at least 3 above.. kalu dah CGPA 3 ke atas dah boleh cuba untuk apply.. but remember rmai jugak yang nk masuk UM nih.. so, you must be the best among the best.. GOOD LUCK!!

      Delete
  6. hi sis .. saya minat jga course ni .. bleh x sis explain ttg course ni ?? apa peluang kerjaya dlm course ni ??

    ReplyDelete
  7. I pun minat course nie dan i telah mohon i budah cina dan i dapat 3.08 bleh x i dapat kos nie

    ReplyDelete